Securitatea alimentară – de la concept la realitate
Expert securitate alimentară, dr. ing. Bogdan Bazgă
Sursa de legitimitate a unui stat este capacitatea de a oferi securitate, respectiv de a proteja şi menţine drepturile cetăţenilor săi şi de-a le asigura mediul prielnic satisfacerii tuturor nevoilor. În piramida trebuinţelor formulate de Abraham Maslow, nevoia de securitate este plasată pe al doilea nivel de importanţă, imediat după nevoile fiziologice.
Un stat are securitate naţională numai atunci când are securitate alimentară şi doar atunci când deţine suficiente disponibilităţi de produse agricole şi alimentare, în măsură să acopere necesităţile de hrană pentru toţi locuitorii cuprinşi în graniţele sale şi să asigure, în acelaşi timp, stocurile necesare de hrana şi apă pentru propria populatie si furaje pentru animale, în situaţii de calamităţi naturale, de război, de crize, etc.
Neasigurarea securităţii alimentare poate genera foarte repede, pe plan intern, grave convulsii şi tensiuni sociale, poate deteriora sănătatea fizică şi psihică a populaţiei, poate crea stări de instabilitate economică şi politică, iar în plan extern poate să atragă presiuni diplomatice, economice şi politice cu efecte nedorite şi periculoase pentru securitatea naţională.
Securitatea alimentară reprezintă o problema globală a omenirii deoarece are implicaţii profunde la scară mondială, cu menţiunea că poluarea excesivă şi necontrolată reprezintă un alt factor de impact negativ pentru securitatea alimentară. Săracia, pe de alta parte, reprezintă un fenomen multidimensional care include o latură materială aici se referă la privarea de resurse materiale pentru asigurarea unui nivel normal pentru un trai decent şi lipsa accesului la servicii de bază, precum şi educaţie sau sănătate sau chiar îngrădirea drepturilor civile sau fundamentale. Principala caracteristică a sărăciei o reprezintă lipsa hranei pentru care se suferă individual şi global – un numar alarmant de oameni la nivel mondial (peste 1,26 miliarde de oameni).
BIOTERORISM
Food Security Defense & Nutrition
26 mai 2014 – Lect. univ. dr. Mihai Marcoci (Academia de Poliţie Al.I.Cuza) – Vulnerabilităţi şi factori de risc care permit manifestarea fenomenului bioterorist. Specificul activităţilor de prevenire şi combatere a bioterorismului.
27 mai 2014 – Expert securitate alimentară, dr. ing. Bogdan Bazgă – Securitate alimentară – strategii naţionale şi internaţionale.
28 mai 2014 – Lect. univ. dr. Mihai Marcoci – Managementul activităţilor antifraudă şi de asigurare a calităţii în industria alimentară.
29 mai 2014 – Lect.univ.dr. Mirabela Pădure – Bioterorism: microorganisme toxice contaminante; impactul lor asupra siguranţei şi vieţii consumatorilor.
30 mai 2014 – Ambasador Ştefan Glăvan – Ameninţări asimetrice şi terorismul biologic. Protecţia personalului în cazul agresiunilor bioteroriste.
Preț întreg 500 lei (studenţi, masteranzi şi doctoranzi 300 lei)
Înscrierile se fac prin transmiterea unui e-mail cu datele de contact ale cursanţilor la valeriua@gmail.com
Coordonator proiect: Valeriu Antonovici tel. 0726 18 69 11
Cursurile se vor desfăşura la Camera de Comerţ şi Industrie a României, Bd. Octavian Goga nr. 2, Sector 3, Bucureşti, 030982, România, Amfiteatrul Albastru (intrarea E, mezanin)